Karhusaari on harvinaisen herkkä rakentamiskohde / HS Pääkirjoitus 24.1.2019

Helsingin Sanomien Pääkirjoitus 24.1.2019

Espoon kuntapäättäjien on harkittava tarkoin, onko juuri Karhusaari oikea paikka suunnitellulle Lastenmaailmalle.

LÄNSIVÄYLÄ on yksi pääkaupunki­seudun vilkkaimmista ajoreiteistä. Tietä ajaessa voi ihailla muun muassa komeita merimaisemia saarineen.
Vähän ennen Helsingin rajaa väylän eteläpuolella vilahtaa näkymä Karhusaaresta ja sen näkyvimmästä maamerkistä, Sinebrychoffin huvilasta, jossa toimii taidekeskus.
Luonto- ja virkistyskäytössä oleva pieni saari on poikkeuksellisen kaunis myös luonnoltaan. Siellä on muun muassa muinaismuistolailla suojeltuja alueita.
Karhusaareen on nyt suunnitteilla Lastenmaailma, josta on noussut Espoossa kova kohu jo ennen kuin suunnitelmista tiedetään paljoakaan (HS 23.1. ja 6.1.).

Espoolainen tutkija, toimittaja ja tietokirjailija Taneli Heikka keksi idean vierailtuaan Tukholman Junibackenissa, ­joka on rakennettu Astrid Lindgrenin ­kirjojen ympärille. Suunnittelutoimisto N2:n ajamaan Lastenmaailmaankin tulisi satuihin ja kirjallisuushahmoihin perustuva kulttuuritalo, johon liittyisi taiteen tekemistä ja yhdessäoloa.
Hanke edellyttäisi asemakaavan muutosta. Rakentamisen vastustajat ovat nyt ­perustaneet kuntalaisaloitteen kaavamuutosta vastaan. Espoossa on ihmetelty varsinkin sitä, että kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä on jo esiintynyt Lastenmaailmaa esittelevässä videossa, vaikka kaupunki ei ole tehnyt asiassa päätöksiä.
On hienoa, että myös yksityiset toimijat ideoivat ja suunnittelevat kulttuuri­palveluja lapsille. Karhusaaren kohdalla on aiheellista kysyä, miten alueen luonto ja suojellut rakennukset kestäisivät kaavaillut noin 600 000 vuotuista kävijää ja onko tavoite realistinen. Esimerkiksi ­Tukholman Junibackenissa käy noin 300 000 vierasta ja Helsingin Korkea­saaressa noin 450 000 vuodessa.

ESPOOSSA kuten myös Helsingissä on upeita merenrantoja, joihin rakentaminen kiinnostaa. Kaupungit myös antavat mielellään vetovoimaisia kohteita rakentamiselle.
Kun kohteeksi valikoituu kapea ja varsin koskematon ranta-alue, rakentaminen muuttuu aina vaikeaksi. Espoon kuntapäättäjien on harkittava tarkoin, onko juuri Karhusaari oikea paikka Lastenmaailmalle. Alue on nyt rauhallinen keidas vilkkaan Länsiväylän kupeessa.

Linkki HS:n pääkirjoitukseen:

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005975415.html