Susanna Suikkari

Linnut ja kalat seikkailevat ja tepastelevat inhimillisten tuntemusten maailmassa. Muutaman vuoden tauon jälkeen vedoksiini ilmestyy jälleen raitajalkaisia, keltanokkaisia outoja elämän tarkkailijoita.  Arkielämän turbulenssi pyörittää aihepiiriä myös uusimmissa teoksissani. Huumori on tärkeä elementti kuvamaailmassani, ilman sitä arkipäivä ottaisi nokkaan ja aiheuttaisi liiallista sulkasatoa. Huumorin alla kuitenkin piilee vakaviakin sanomanpoikasia, ne täytyy vain itse löytää. Olen erikoistunut metalligrafiikan syövytysmenetelmiin, erityisesti etsaukseen, akvatintaan ja akryylipohjaiseen pehmeäpohjaan. Teokset on toteutettu kahdella tai kolmella laatalla. Omassa työskentelyssä ja opetustyössä, käytän vähemmän haitallisia, akryylipohjaisia vesiliukoisia taidegrafiikan menetelmiä. Perinteisten grafiikanmenetelmien rinnalle on tullut monia uusia mielenkiintoisia tapoja tehdä taidegrafiikkaa, ja samalla rikastuttaa grafiikan keinoin kuvankerrontaa. Työhuoneella aika ja arkipäivä helposti unohtuvat lähes meditatiivisissa työjaksoissa. Rakastan pienen puurtamista, hidasta työstämistä ja lähes mahdottoman muokkausta lopulliseen olomuotoonsa. Vaihtelun virkistämiseksi saatan suurentaa laattakokoa ja telaan päällekkäisiä värikerrostumia hakien luonnosta voimaa väreille, pinnoille ja tunnelmalle.

Työhuoneeni sijaitsee Espoon Karhusaaressa, metsän reunalla, puiston ja meren äärellä, moottoritien varrella, siis kaupunkilaiselle unelmapaikalla ajatellen luonnon ja urbaanin elämän leikkauspintaa. Täällä luonto suorastaan astelee sisään ohi ajavien autojen moottorin murahtelun säestyksellä.
Luonto, eläimet, luonnon kiertokulku ja sen pienet ihmeet avartavat näkemystä myös meidän ihmisten elämästä ja ovat innoitteena uusille teoksille. Karhusaaren kulttuurillisesti arvokas ja rauhoittava miljöö ja luonto toimivat joka päivä taiteellisen työskentelyni muusana.
Olen Taiteen kandidaatti Taideteollisesta korkeakoulusta sisustusarkkitehtuurin ja huonekalusuunnittelun osastolta, mutta jo opiskeluaikana taidegrafiikka tarttui kiinni takiaisen tavoin, eikä irti päästänyt. Opetan metalligrafiikan menetelmiä aikuisopistossa Espoossa ja Vantaalla ja vedän taidegrafiikan lyhytkursseja aina siellä missä niitä kulloinkin tarvitaan.

Susanna Suikkarin CV